Ansambel svojemu izvajanju pridaja nekdaj pomembno, a danes prezrto svečeniško ali šamansko in zdraviteljsko noto, zvoku pa večnivojsko globino, izjemno urejajočo in zdravilno moč ter učinkovitost. Na ta način glasbeniki po desetletjih aktivnega koncertnega delovanja v svojem najzrelejšem ansambelskem ustvarjalnem obdobju sprejemajo, podobno kot neštete generacije posvečenih glasbenikov pred njimi, tudi svojo odgovorno vlogo umetnikov, duhovnih učiteljev in terapevtov hkrati. Spogledujejo se s preteklostjo, poslušalce našega časa pa navdihujejo z oživljenimi staro‑novimi glasbenimi jeziki, zvočnimi obrazci in neobičajnimi − a zanimivimi in stoletja dedovanimi izvajalskimi praksami. Glasbi vračajo urejajočo moč in svetost.

S posebno pozornostjo Vedunovi glasbeniki restavrirajo za koncertne odre stara pozabljena glasbila, tujerodne glasbene jezike, pa tisočletja stare starosvetne pesmi ter bisere in zvočne kode iz slovanske in staroslovenske glasbene dediščine ter drugih kultur. Koncerti ansambla Vedun sodijo med posebna doživetja. So ples neobičajnih zvokov, ritmov in harmonij, zrcalo trenutnosti, ki povezuje spoznanja in zavedanje prednamcev z novodobnimi iskanji ter z glasbo in logiko današnjih dni. A bit teh staro‑novih iskanj pravzaprav že vekove ostaja dokaj podobna: sozvočje vsepovezanosti, blagozvočje osrediščenosti.

Izvajanja ansambla Vedun so pravzaprav iskanje celovitosti, dovršenosti, sozvočja in blagozvočja ter globoke ponotranjenosti; praznovanje različnosti in podobnosti v zgodovinskem spominu kultur in glasbenih praks preteklosti. Polnina nadčutnosti v zvočnem izražanju plemeniti izvajalce in poslušalce ter krepko presega običajna glasbena prizadevanja. Koncerti, zvočne terapije in zgoščenke ansambla Vedun so umetniško-terapevtske stvaritve s harmonizirajočim kanaliziranim/spontanim zvokom ali zvočna preja nikdar ponovljivih zvokov, ki duhovno prebujajo ljudi, širijo zavest tudi današnjim poslušalcem in polnijo človeške duše z milino večnosti in brezčasnosti.

Ansambel sestavljajo

Mirit Prikazna

dr. Mira Omerzel - Mirit

Tine

Tine Omerzel Terlep

Igor

Igor Meglič

Robert Pecenko

Robert Pečenko

Zunanji glasbeni sodelavci

Mojka

Mojka Žagar

Matjaz

Matjaž Doljak

Povezave

Galerija

Odzivi

  • Imel sem čast videti Vedun nastopati v živo in sem bil popolnoma očaran nad njihovimi glasbenimi sposobnostmi in prisotnostjo na odru. Harmoni so bile brezhibne in vsak član skupine je prinesel svojo edinstveno energijo na nastop.

  • Način, kako združujejo tradicionalne in sodobne zvoke, je zgolj osupljiv. Njihovi koncerti so vedno vrhunec sezone in nikoli ne zamudim priložnosti, da jih vidim nastopiti.

  • Kot ljubitelj glasbe sem videl številne ansamble v zadnjih letih, vendar Vedun izstopa kot ena izmed najboljših. Njihova strast do glasbe sije skozi vsak nastop in imajo način povezovanja z občinstvom, ki je res poseben.